İçeriğe geç

Adet Döneminde Kuran Okunur Mu

Regl iken dokunmadan Kuran okunur mu?

“Fıkıhçıların çoğuna göre, hayız ve lohusalık halindeki kadınların, tıpkı cünüp bir kimse gibi, namaz niyeti dışında Kur’an okumaları caiz değildir.” Resûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: Kur’an’da, cünüp ve hayızlı olup okuma bilmeyen kadınlar hakkında hiçbir şey yoktur (Tirmizî, Tahâret 98, no. 131).

Âdet olduktan sonra ne zaman Kuran okunur?

Fıkıh kaynaklarımıza göre iki gusül arasındaki temizlik müddeti en az on beş gündür (Merğinânî, el-Hidaye, 1/34). Bu müddetten önce meydana gelen kan, mazur görülen kandır ve namaza mani değildir.

Adetliyken Yasin okunur mu?

Kadınlar adet dönemlerinde veya lohusalık dönemlerinde dua edebilir, zikir ve dua anlamına gelen ayetleri okuyabilirler.

Adetliyken neden sure okunmaz?

Kuran ve sureyi zikrederken okuyabilir misiniz? Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kuran okuyamazlar. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kuran’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizi, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) demiştir.

Regl iken felak nas okunur mu?

“Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.

Regl iken Ayetel Kürsi okunur mu?

Adet döneminde Ayetel Kürsi okunabilir mi? Adet döneminde hem ezberden hem de Kur’an’dan ayet okumak caiz değildir. Bu ayet ancak adet bittikten sonra gusül yapıldıktan sonra okunabilir. Adet döneminde gusül gerektiren Kur’an’a dokunmak veya yüzden okumak haramdır.

Dinen adet bittikten kaç gün sonra ilişkiye girilir?

Hanefi mezhebine göre, eşler arasındaki cinsel ilişki, hayız ve nifasın azami süresinin geçmesiyle (hayız ve nifasın azami süresi on gün, nifas ise kırk gündür) kayıtsız şartsız helal olur.

Adetli bir kadın boşalırsa gusül gerekir mi?

Cünüp olan ve yıkanmadan önce âdet gören kadının hemen yıkanması gerekmez; yıkanmayı âdet sonuna kadar erteleyebilir (Haddad, el-Cevhere, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusletmeleri uygun olur.

İslama göre adet kaç gün sürer?

Hanefi mezhebine göre, üç günden az, on günden fazla süren kan, hayız değil, istihâze sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 26.01.27; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/201). Şafiî mezhebine göre ise, hayızın en az süresi bir gün, en çok süresi ise on beş gündür (Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/278).

Adetliyken hangi dua okunmaz?

Muhammed şöyle dedi: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Taheret, 98; İbn Mace, Taheret, 105) dedi. Burada varılan sonuca göre, adetli iken Kur’an’dan hiçbir ayet yüzden veya ezberden okunamaz.

Adetliyken neden ibadet edilmez?

Adet ve lohusalık dönemi dinimizde kirlilik sayılır ve ibadete engeldir. Camiler de ibadethanedir.

Baş açık yasin okunur mu?

Ayet-el-Kürsi, Fatiha ve İhlas gibi ayetleri dua olarak okumak istenirse caizdir. Yasin Suresi’ni başörtüsü olmadan da okuyabiliriz. Ancak saygılı olmasını istediğimiz için başörtüsüyle okumak daha faydalıdır.

Kadınlar özel hallerinde Kuran okuyabilir mi?

Sonuç olarak, Kur’an’a dokunma ve okuma konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Bir grup âlim, “Hayızlı bir kadının Kur’an’a dokunması haramdır”1 derken, bir diğer grup, “Cezalıdır” dedi. Öte yandan, “Dokunmak haramdır, ancak ona dokunmaksızın bakılabilir ve okunabilir”2 gibi fetvalar verildi.

Regl iken mezarlığa gidilir mi?

Kadınlar adetliyken mezar ziyareti yapabilirler mi? Kadınların özel bir durumdayken mezar ziyareti yapmasını yasaklayan bir ayet veya hadis yoktur. Bu nedenle kadınların bu durumdayken mezar ziyareti yapmaları, namaz kılmaları ve dua ayetleri okumaları caizdir.

Adetliyken ihlas okunur mu?

Bu sebeple gusülden sonra okunması gerekir. Kadınlar adet döneminde sureleri okumamalıdır. Çünkü bu durum haramdır.

Adetliyken ne yapılmaz?

Adet döneminde bu yiyecekleri yemeyin! Tuzlu yiyecekler ödem yapar. Op. … Rafine şekerden uzak durun. … Kızarmış yiyecekler kramplara neden olur. … Kafeinli içecekler uykuyu bozar.

Adetliyken hangi dua okunmaz?

Muhammed şöyle dedi: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Taheret, 98; İbn Mace, Taheret, 105) dedi. Burada varılan sonuca göre, adetli iken Kur’an’dan hiçbir ayet yüzden veya ezberden okunamaz.

Kuranda regl iken namaz kılınır mı?

Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğundan, kadın bu günlerde namazlarını kılar ve oruçlarını tutar. Kılınmayan namazlar ve oruçlar ise altı gün, yani normal adet günleri sonrasında kaza edilir.

Adetliyken vücut temizliği yapılır mı?

Bu sebeple adetli, doğum yapmış veya cünüp olanların, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmeleri, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemeleri sakıncalı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir