Dua bilmeyenin namazı kabul olur mu?
Hiç namaz kılamayan, hiç namaz kılmayan, hiçbir dua ve sure bilmeyen bir kimse elbette isterse namaz kılabilir.
Bazı sureleri bilmeden namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).
Telefona bakarak namaz kılınır mı?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Namazda kağıttan dua okunur mu?
İmam Ebû Hanîfe’ye göre, namazda mushaf’a bakarak sûre veya âyetleri okumak namazı bozar. İmâmeyn’e göre, mekruh olsa bile namaz bozulmaz (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/11). Şafiîlere göre, namazda mushaf’a bakarak Fâtiha sûresini okuyanın namazı sahihtir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/353).
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Hangi namazın duası kabul olur?
Hz. Peygamber’e (s.a.s.) sordu: “Ey Allah’ın Resulü, hangi namaz daha makbuldür?” diye sorulduğunda: “Gece yarısı ve farz namazlardan sonra kılınan namazdır” diye cevap verdi. (Tirmizî, De’avât, 79 [3499]).
Namazda sureleri karışık okumak namazı bozar mı?
Namazda kıraat hatalarının namazı bozup bozmayacağı hususunda fıkıh bazı ölçüler koymuştur: Eğer Kur’an-ı Kerim, kasten manası değiştirilecek şekilde yanlış okunursa namaz bozulur. Eğer yanılarak veya unutarak yanlış okunursa; a) Kelimelerde anlam hatası veya değişikliği olsa bile namaz bozulmaz.
Sadece Fâtiha ile namaz olur mu?
Namazda Kur’an’dan bir parça okumak farzdır. Hanefilerin tercih edilen görüşüne göre bu miktar en az üç kısa ayet veya o miktardan bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresini okumak farzdır. Bu nedenle namazda Fatiha suresini okuyarak hem farz hem de vacip yerine getirilmiş olur.
4 sûre ile namaz kılınır mı?
Farz namazların üçüncü veya dördüncü rekatında Fatiha’dan sonra bir sure veya ayet okumak sünnete aykırıdır.
Bir yerden bakarak namaz kılmak günah mı?
Zira Resûlullah (s.a.s.) namazda ayakta iken secde yerine bakardı (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/48; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, 1/477). Başı çevirmeden görüş alanındaki bir noktaya bakmakta bir sakınca yoktur (Merginânî, el-Hidâye, 1/64). Buna göre bir ibadet eden kimse Kâbe’ye de bakabilir.
Dua dinleyerek namaz kılınır mı?
Buna göre, camide veya başka bir yerde Kur’an-ı Kerim okunurken, başkalarının dinlemesine engel olmayacak şekilde yan yana namaz kılmanın bir sakıncası yoktur.
Namazda bilmediğimiz sureler yerine ne okunur?
Bu duaları bilmeyenler ezberlemeye çalışır; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbena âtina” duasını okur veya üç kere “Allahümmeğfir li” demekle yetinir (bk. İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/6-7; Bilmen, İlmihâl, 132, 158 ).
Namaz surelerini sırayla okumak şart mı?
“Namazda okunan ayet ve sureleri, ister bir rekatta, ister ikinci rekatla birlikte olsun, Mushaf’taki sıraya göre okumak sünnettir. Bir sure veya ayeti okuduktan sonra bir önceki sure veya ayeti okumak mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan bir durumdur.
Namazda duaları hızlı okumak günah mı?
Namaz kılan herkesin bunu yapması farzdır. Çünkü namaza iman, yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Secdede başı bir karganın yemi gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek namazı bozar.
Namazda surelerin anlamını düşünmek caiz mi?
Namazda surelerin Türkçe tercümelerini okumak caiz değildir.
Bilmeden kılınan namaz kabul olur mu?
Kıble yönünden başka bir yöne bilerek kılınan namazlar geçersizdir. Kıble yönünü bilmeyen araştırır; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Namazı tamamladıktan sonra yanıldığını anlarsa namazı geçerli olur. Tekrar kılmasına gerek yoktur.
Bilmeden yanlış kılınan namaz kabul olur mu?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
5 vakit namaz kılmayanın duası kabul olur mu?
Beş vakit namazı kılmayanların hiçbir amellerini ahirette Allah kabul etmeyecektir!
Namazda eksik dua okumak namazı bozar mı?
Namaz esnasında bazı veya birçok ayeti atlamak namazı bozmaz. Bir kimse namazı bozan bir kıraat hatası yaparsa, sonra geri dönüp hatasını düzeltirse, namazı caizdir.