MESEM bitirince ne olur?
Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanlar, “Ustalık Belgesi” ve “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” alarak kendi işyerlerini açabiliyorlar. Usta esnaf belgesi alanlar ise “İşletme Eğitim Kursu” ve çırak çalıştırmaya yönelik “Usta Eğitmen” belgesine sahip oluyor.
Meseme kimler başvurabilir?
En azından ortaokul diploması olan herkes yıl boyunca kayıt yaptırabilir. Eğitim haftada bir gün okulda ve haftada dört gün şirketlerde gerçekleşir. 9, 10 ve 11. sınıflardaki öğrenciler asgari ücretin en az yüzde 30’u kadar maaş alırlar ve 12. sınıflardaki öğrenciler bunun en az yarısı kadar maaş alırlar.
MESEM okulu nasıl oluyor?
Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin sigortası ve maaşı kayıt sırasında başlar ve 4 yıllık bir süre boyunca geçerlidir. Teorik ve pratik eğitim Mesleki eğitim merkezlerindeki eğitimin süresi 4 yıldır. Teorik eğitim haftada bir gün okulda, pratik eğitim ise haftada dört gün şirketlerde gerçekleşir.
MESEM nedir lise diploması?
Mesleki Eğitim Merkezi. Mesleki Eğitim Merkezi (kısaca MESEM), eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.
Mesem ile meslek lisesi aynı mı?
MESEM ile meslek lisesi eğitimi arasındaki fark nedir? Kazanımlar aynı olsa da, MESEM öğrencileri esasen meslek lisesi öğrencilerinin okulda şirketlerden aldıkları eğitimi alırlar. Çıraklık eğitimini tamamlayan bu öğrenciler, farklı derslerini tamamlayarak meslek lisesinden mezun olmaya hak kazanırlar.
Mesem maaşı ne kadar?
Bu nedenle stajyer maaşı da güncellendi. Yeni stajyer maaşı 2024 yılı net asgari ücretin 1/3’ü olan 5.100,64 TL olarak güncellendi. Stajyer maaşını hesaplarken “17.002,12 TL x 0,30 = 5.100,64 TL” formülünü kullanabilirsiniz.
Mesem devlet para veriyor mu?
Mesleki Eğitim Merkezi programına katılan öğrencilere ödenebilecek asgari ücretin tamamı devlet katkısı olarak ödenir. Sözleşme kapsamında öğrencilere ödenecek ücretin devlet katkısı hariç tutarı şirketler tarafından karşılanır.
2024 Mesem kayıtları ne zaman başlıyor?
Okulumuz, 20 Ağustos 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı için MESEM (Çıraklık Eğitimi) programına çırak alımına başlayacaktır.
Mesem kaçıncı sınıfta başlıyor?
Bir öğrenci mesleki eğitim merkezine yerleştirildiğinde, velisiyle (18 yaş altı) birlikte okula gelir, 9. sınıfa kaydını yaptırır, bir alan seçer ve seçtiği alanla ilgili bir şirketle sözleşme imzalayarak eğitimine başlar.
Meseme gitmek için ne gerekli?
MESEMİN GÖREVİ: Mesleği öğrenebilmek için en az ortaokul veya imam-hatip okulu bitirmiş olmak. … Mesleği ile ilgili bir iş yeri ile sözleşme imzalamak (Sözleşmenin imzalandığı iş yerinde “Usta Öğretici Belgesi” sahibi bir usta bulunmalıdır).
Mesem’den sonra üniversite okunur mu?
Üniversiteye gidebilir miyim? Mesleki Eğitim Merkezi’nden mezun olup USTALIK belgesi almaya hak kazananlar arasında lise mezunu olmayanlar açık öğretim kapsamında farklı dersler alarak LİSE diploması almaya hak kazanabilir ve üniversite sınavlarına girebilirler.
Mesem’de sınıfta kalma var mı?
· Mesleki eğitim merkezlerinin programlarına kayıtlı öğrencilerden; dersi doğrudan veya sorumlu olarak geçemeyen ve devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar, dersi tekrar ederler.
MESEM bitirince lise mezunu olunur mu?
Mesleki eğitim merkezlerinden lise diploması alma şartları daha da genişletilmiştir. Mesleki eğitim merkezinde okuyup mezun olmuş ancak diploma programına kabul edilmemiş ve kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersleri alarak lise diploması alabilmektedir.
MESEM öğrencileri yazın çalışıyor mu?
MESEM programlarındaki öğrencilerin haftada bir gün okulda eğitim gördüğünü ve iş yerlerine bağlı olarak haftada dört ila altı gün çalıştığını hatırlatmak isteriz. Süheyl Erboz MESEM öğrencileri yarıyıl tatilinde haftada bir gün çalışırlar.
MESEM kayıtları ne zaman 2025?
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Daire Başkanlığı’na bağlı meslek liseleri için başvurular başladı.
MESEM bittikten sonra üniversite okunur mu?
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yönetmeliğin kapsamını genişleterek üniversitenin kapılarını 2021 yılı temmuz ayından önce özel eğitim meslek lisesi ve özel eğitim mesleki eğitim merkezi mezunlarına açtı. Bu okullardan mezun olanlar artık YKS’ye başvuruda bulunabilecek.
MESEM’den normal liseye geçiş var mı?
Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri isterlerse Açık Öğretim Lisesine geçiş yapabilirler. Mesleki Açık Öğretim Lisesinden Açık Öğretim Lisesine geçiş yapmak isteyen öğrenciler, başvurularıyla ilgili dilekçelerini (Dilekçe Kanunu uyarınca) bulundukları yerdeki Açık Öğretim Lisesi İrtibat Bürolarına verebilirler.
Çıraklık okulu bitirenler lise diploması veriyor mu?
Kalfalık ve ustalık belgesine sahip lise mezunları da meslek lisesi diploması alabilirler. Mesleki eğitim merkezlerinde (çıraklık eğitim merkezleri) kalfalık ve ustalık eğitimini tamamlayan öğrenciler lise diploması alma imkânına sahiptirler.
MESEM’de sınıfta kalma var mı?
· Mesleki eğitim merkezlerinin programlarına kayıtlı öğrencilerden; dersi doğrudan veya sorumlu olarak geçemeyen ve devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar, dersi tekrar ederler.