İçeriğe geç

Böğürtlen Hangi Illerde Yetişir

Böğürtlen türkiyede nerede yetişir?

Türkiye’nin toplam böğürtlen üretiminin yüzde 80’i Bursa ilinde gerçekleşmektedir. Bölgenin elverişli iklimi nedeniyle Bursa, yüksek kaliteli böğürtlen ve ahududu yetiştirilen bir şehirdir. Tamamen organik ve doğal olan böğürtlenler Uludağ ormanlarında yetişmektedir.

Böğürtlen hangi iklimde yetisir?

İklim gereksinimleri açısından çok seçici olmayan böğürtlenlerin farklı iklim koşullarına kolayca uyum sağlayabildiği ortaya çıktı. Böğürtlenler genellikle bol güneş alan, rüzgardan korunan, hasat zamanında yağmur olmayan, yeterli toprak nemi ve ılık kışların olduğu yerlerde yetiştirilmesi kolaydır.

Böğürtlen ağacı kaç yılda meyve verir?

Sorumuza cevap olarak; Genellikle fideleriniz dikimden itibaren bir yıl içinde meyve vermeye başlar. Ancak genellikle 4-5 yaşında tam meyve verimine ulaşırlar. FİDELER KARGO İLE GELİR GELMEZ HASAR GÖRÜR MÜ? -Tüm siparişlerinizi anlaşmalı kargomuz olan YURTİÇİ Kargo ile gönderiyoruz.

Böğürtlen nerenin meşhurdur?

Böğürtlen türleri Türkiye’de, özellikle Karadeniz bölgesinin bazı kesimlerinde ve Marmara bölgesinde yabani olarak yetişir. Böğürtlen ormanlarda, yol kenarlarında, çalılıklarda ve nemli topraklarda yetişmeye uygun bir bitkidir.

Böğürtlen kaç rakımda yetişir?

Böğürtlen Anadolu’da 1000 m’nin üzerindeki rakımlarda, hava ve toprak neminin sağlandığı yerlerde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Dikim mesafesi 2-2.5 7.

Böğürtlen ne kadar su ister?

Susuz ve kurak yerlerde de yetişen böğürtlen ağacı, toprak nemi olan yerlerde daha hızlı büyür. İyi meyve elde etmek için sulama yapmak gerekir. Kışın 10-15 günde bir, yazın ise haftada 1-2 gün sulama yapılmalıdır.

Böğürtlen kaç derece soğuğa dayanır?

Kışın (-20, -25) dereceye kadar dayanabilir. Böğürtlenlerin 7 derecenin altında 800-1700 saat soğutulması gerekir.

Böğürtlen su ister mi?

Sulama, sürekli toprak nemi gerektiren böğürtlen bitkileri için önemli bir konudur. Yağışın yetersiz olduğu dönemlerde sulama zorunlu olmalıdır. Özellikle hasat mevsiminde daha fazla sulama gerekir. Kötü drenajlı topraklarda aşırı su birikmesi hastalığa ve kök ölümüne yol açar.

Böğürtlen kış mevsimi meyvesi midir?

Yaz aylarında hasadı yapılan meyveler arasında karpuz, çilek, erik, kiraz, kavun, şeftali, nektarin, üzüm, kayısı, mango, vişne, ahududu, yaban mersini, böğürtlen ve incir yer alır.

Böğürtlen neden pahalı?

Böğürtlen meyvesi son yıllarda oldukça fazla talep görmektedir çünkü son derece faydalı bir üründür. Aslında kendiliğinden yetişen bir meyve olmasına rağmen çok sık üretilmediğinden fiyatı biraz yüksek olabilir.

Böğürtlen fidanı nasıl dikilir?

Böğürtlen fidanları, fide olarak çıkarıldıkları derinlikten 5-7,5 cm daha derine dikilmelidir. Bundan hemen sonra fidelere can suyu verilir. Dikilen fidelerin tepesi 20-30 cm kesilir. Sıra aralığı, dikey büyüyen böğürtlenler için (1,50 × 0,50 m) ve yatay büyüyen böğürtlenler için (3,00 × 3,00 m)’dir.

Böğürtlen yetiştiriciliği karlı mı?

Ahududu ve böğürtlen yetiştirilmesi çok masraflı olmayan ve kâr marjı yüksek ürünler arasındadır.

Böğürtlen diğer adı nedir?

Bazı bölgelerde böğürtlene “dikenli böğürtlen”, ahududuya ise “dağ çileği” denir. Renk: Ahududu ilk başta yeşildir ve sonra kırmızıya döner. Böğürtlenler koyu mavi, patlıcan moru veya siyah renktedir.

Böğürtlen ve ahududu arasındaki fark nedir?

Fiziksel olarak incelediğimizde, böğürtlen ile ahududu arasındaki en belirgin farkın renkleri olduğunu söyleyebiliriz. Ahududular parlak kırmızı renkleriyle öne çıkarken, böğürtlenler daha koyu mor ve siyah tonlarındadır. Bir diğer fiziksel fark ise böğürtlenin daha büyük ve oval şekilde olmasıdır.

Böğürtlen hangi ayda olur?

Böğürtlenler genellikle Mayıs ayında çiçek açar ve Ağustos’a kadar çiçek açar. Bu nedenle, meyve kümeleri bitkide farklı olgunluk aşamalarında birbirini takip eder. Ahududuların aksine, böğürtlenler meyvelerinde tohumu (torus) tutar.

Böğürtlen kış meyvesi mi?

Ülkemizde yaz meyveleri denildiğinde akla ilk gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, kiraz, vişne, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen oluyor.

Böğürtlen kaç derecede yetişir?

Karadeniz bölgesi meyvelerin doğal yetişme alanlarından biridir. Kışın (-20,-25) dereceye kadar olan sıcaklıklara dayanabilir. Böğürtlenlerin soğutma ihtiyacı 7 derecenin altında 800-1700 saattir. Genel olarak en uygun iklim serin yazları, hasat mevsiminde yağmur yağmayan ve ılıman kışları olan yerlerdir.

Istanbulda böğürtlen nerede toplanır?

Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Sultangazi ve Eyüp gibi ilçelere en yakın doğal ormanlar ve yeşil alanlar Eyüp ve Arnavutköy köyleri ile Sultangazi Kent Ormanı’ndadır. Eyüp köylerinin Ağaçlı tarafında doğal olarak böğürtlen toplayabilirsiniz.

Böğürtlen En çok hangi ülkede yetişir?

Özellikle böğürtlen ağacı dünyanın her yerinde, özellikle Kuzey Amerika’da yetiştirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir